Zoek
Zoek

Boompalen
en boomondersteuning

Ondersteuning en bescherming

Een boompaal is nodig ter ondersteuning van de groei en bescherming van bomen. Het is belangrijk dat een boompaal voldoende levensduur biedt zodat de boom stevig geworteld is en sterk staat bij weersinvloeden. 

Vuren, grenen, kastanje en robinia zijn bij uitstek voor boomondersteuning en bescherming.

Boomondersteuning

Van Swaay Duurzaam Hout heeft verschillende soorten en maten boompalen in
het assortiment, zoals geschild en gefreesd. Een breed assortiment is
snel vanuit voorraad leverbaar.

 

Bovengronds kunnen bomen verankerd worden door middel van 1, 2 of 3 palen of in een lijnconstructie. Daarnaast is ook ondergrondse verankering of kluitverankering mogelijk 
met palen. Afhankelijk van de toepassing kan de juiste houtsoort of de meest geschikte verduurzaming gekozen worden. Ons team van vakspecialisten ondersteunt hier graag bij. 

HV-boompalen: gebrand op levensduur

Traditionele, onbehandelde boompalen hebben doorgaans een levensduur van slechts enkele jaren. Dit blijkt vaak te kort te zijn, aangezien veel jonge aanplant tot wel vijf jaar ondersteuning nodig heeft. Bij Van Swaay hebben we de HV-boompaal geïntroduceerd, die een historische methode van verduurzaming nieuw leven inblaast. In het verleden werd hout verhit, waardoor er een verkoolde laag om het hout ontstond. Dit beschermde het hout effectief tegen houtrot en verlengde daarmee de levensduur van boerderijen en kastelen.  

Met het oog op deze klassieke methode van verduurzaming heeft Van Swaay een moderne aanpak ontwikkeld voor het verhitten van houten boompalen. Door gebruik te maken van een speciale installatie wordt de boompaal kortstondig intensief verhit, waardoor er oppervlakteverkoling optreedt. Dit proces vindt alleen plaats op de plekken waar houtrot de grootste dreiging vormt, met name op de grens tussen grond en lucht. De overige delen van de boompaal behouden hun natuurlijke uitstraling.

Fruitboompalen:
langdurige ondersteuning

In de fruitteelt spelen houten palen een essentiële rol, vooral bij het ondersteunen van fruitbomen zoals appelbomen, perenbomen en kersenbomen. Deze bomen hebben vaak ondersteuning nodig om de boom te versterken wanneer de takken vruchten dragen.  

Houten palen kunnen worden gebruikt als verticale ondersteuning om de groei van fruitbomen te begeleiden en ze rechtop te houden. Deze palen zijn verkrijgbaar in diverse behandelingen en onbehandelde varianten. Het is van groot belang dat de houten palen meerdere teelrondes meegaan.  

Ons bedrijf heeft al vier generaties ervaring met grondcontact en zorgt proactief voor het voorkomen van houtrot, zodat de teelt langdurig kan floreren. Onze expertise ligt dan ook in grondcontact en een lange levensduur van onze fruitboompalen. 

Kwaliteitseisen en milieuvoordeel:

duurzame houtoplossingen van Van Swaay

Duurzaamheid is verweven in de kern van onze bedrijfsfilosofie. Wij leveren houtproducten  die niet alleen aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen, maar ook bijdragen aan een duurzame toekomst door CO2 reductie op een natuurlijke manier te realiseren.

Onze langdurige samenwerking met dezelfde bospartners en bosgebieden, welke zich over meerdere generaties uitstrekt, verzekert de bescherming van onze hernieuwbare grondstof. Samen blijven we toegewijd aan duurzame houtproductie en aanplant, waarmee we onze verantwoordelijkheid voor de natuurlijke omgeving waarborgen en voldoen aan strikte milieunormen. Bovendien maken we gebruik van innovatieve verduurzamingstechnieken die de levensduur optimaliseren zonder concessies te doen aan de natuurlijke uitstraling.  

 Wij leveren hout met het KOMO productcertificaat, gebaseerd op BRL 2904. Dit certificaat staat garant voor de hoogste kwaliteitseisen.   

Onze vakspecialisten staan klaar om samen met u de beste houtoplossing te vinden voor de toepassing. Wij bieden een uitgebreid assortiment aan boomondersteuningsproducten en dankzij onze ruime voorraad kunnen wij snel leveren. 

Toepassingen

Onze hoogwaardige houtproducten bieden de nodige stabiliteit en bescherming, waardoor (fruit)bomen gezond en goed georiënteerd kunnen groeien.

Houtsoorten

Scroll naar boven