Zoek
Zoek

HV-Boompaal 

HV-Boompaal

Wanneer je een jonge boom plant, heeft deze vaak gedurende vijf jaar ondersteuning nodig van een boompaal om stevig te kunnen wortelen. Helaas hebben onbehandelde boompalen doorgaans een levensduur van slechts enkele jaren, waarna ze vervangen moeten worden. Dit levert extra werk op en is verspilling van houtbronnen. We zien ook dat er hardhouten palen worden gebruikt, wat qua levensduur weer niet nodig is voor de gebruikerstermijn van deze toepassing.  

Gelukkig is er een betere oplossing beschikbaar. De HV-Boompaal gaat, dankzij lichte plaatselijke thermische bewerking, veel langer mee. Net zo lang totdat de boom op zichzelf kan staan. Zo gebruiken we hout op een duurzame manier om nieuw hout te laten groeien. 

Gebrand op levensduur

Van Swaay heeft met de HV-boompaal een klassieke methode van verduurzaming nieuw leven ingeblazen. Vroeger verhitte men weidepalen zodanig dat er een verkoolde laag om het hout ontstond, wat het hout voldoende bescherming bood tegen houtrot en daarmee de levensduur verlengde.  

Moderne werkwijze voor
optimale duurzaamheid 

Met deze klassieke verduurzaming in gedachten heeft Van Swaay een moderne werkwijze ontwikkeld om vurenhouten boompalen te verhitten. Met behulp van een speciale installatie wordt de boompaal kortstondig sterk verhit tot er oppervlakteverkoling optreedt. Dit proces vindt uitsluitend plaats op de plekken waar houtrot de meeste kans heeft, namelijk op de grens van grond en lucht. De overige delen van de boompaal behouden hun natuurlijke uitstraling, waardoor de HV-boompaal een duurzame en esthetisch aantrekkelijke keuze is.  

Kwaliteitseisen en milieuvoordeel:

De HV-Boompalen worden gewonnen uit duurzame bossen van dichtbij en worden in Nederland bewerkt, zodat ze precies zo lang meegaan als de boom nodig heeft om te wortelen. De HV-Boompaal wordt geleverd met een KOMO-productcertificaat op basis van BRL 2904. Daarbij kan de paal na zijn levensduur weer worden gebruikt voor groene energie of compost en voldoet daardoor volledig aan de eisen van Duurzaam Inkopen en het Cradle to Cradle principe. 

Scroll naar boven