Zoek
Zoek

Steigers en bruggen

Houten steiger- en brugconstructies

Steigerconstructies  dienen vaak als afmeervoorziening en vergroten de beschikbare ruimte boven het water. Daarnaast kunnen hoogteverschillen boven land met een steiger worden overbrugd. Ook kunnen stiegers drijvend worden uitgevoerd. Van Swaay biedt een ruim assortiment duurzaam steiger constructiehout aan waarbij de nadruk ligt op herbruikbaarheid, zeer lange levensduur en de laagste langetermijnkosten. Ons team van ingenieurs denkt vanuit haar vakkennis graag mee om te komen tot het meest geschikte houtproduct voor de toepassing. 

Voor elke toepassing

Wij leveren alle hout benodigdheden ten behoeve van steigers en bruggen die hun toepassing vinden als aanmeerplek in bijvoorbeeld recreatieplassen en jachthavens. Opdrachtgevers kunnen zowel ondernemers of overheden als Gemeentes of Waterschappen zijn. Ook leveren wij hout voor de privé steiger in de eigen tuin. Wij zijn specialist in dekdelen (ook afwaterend), palen, combipalen en liggers in allerlei soorten, vormen en maten. We bieden een scala aan houtsoorten en afmetingen voor toepassing in zoet, zout en brak water.  

Een steiger bestaat doorgaans uit verschillende onderdelen, waaronder palen, dwarsdragers, schoren, liggers, dekdelen, wrijfgordingen en voetrailingen. Omdat steigers relatief kostbaar zijn, is het van belang dat duurzame materialen worden gebruikt die goed bestand zijn tegen mogelijke schade door aanvaring en eenvoudig te vervangen zijn. Ook moet het gebruikte materiaal veerkrachtig genoeg zijn om troskrachten en schokken als gevolg van aanmeren op te vangen. Hout voldoet uitstekend aan deze vereisten.

Duurzame palen

Over het algemeen hebben de palen voor steigers en bruggen een lengte variërend tussen de 5 en 12 meter. De kwaliteit van de palen is van cruciaal belang, aangezien deze lastig te vervangen zijn omdat de rest van de constructie op de palen rust.

Voor de materiaalkeuze van de palen is het aan te bevelen H2H®, Cloeziana rondhout of bezaagd tropisch hardhout te gebruiken. H2H® is vierkant bezaagd leverbaar. Cloeziana rondhout valt in duurzaamheidsklasse 1 en is paalwormbestendig, dus ook zeer goed bruikbaar in brak en zout water. 

Het wordt aanbevolen om de kop van de palen onder het dek schuin af te zagen. Hierdoor is een dure afwerking van de paal met een paalmuts niet noodzakelijk, en de afwaterende kop van de paal wordt dan beschermd tegen weersinvloeden. Bovendien ontstaat er geen kwetsbare contactpunt tussen het dekhout en de palen.  

De hele bovenbouw van de steiger of brug kan gemaakt worden van tropisch hardhout of Accoya®. Houten dekdelen kunnen worden voorzien van een gegroefd, vlak of licht bollend oppervlak, eventueel voorzien van één of meerdere stroeve kunststof groefvullingen.    

 

Scroll naar boven