Zoek
Zoek

Hout-
verduurzaming

Superieure houtverduurzaming 

Verduurzaamd hout is optimaal beschermd  tegen invloeden van buitenaf zoals schimmels, termieten, marine organismen en weersinvloeden. Vandaar dat een houtbeschermingsbehandeling de levensduur sterk verlengt waarbij CO2 nog veel langer in het hout wordt vastgehouden. Levenscyclusanalyses (LCA’s) van behandeld hout, behalen de classificatie A+, oftewel de laatste milieu-impact.

Zo wordt het milieu beschermd door het gebruik van hout.  Hout, als de meest duurzame grondstof die we kennen, speelt een cruciale rol in het behoud van ons klimaat. Jonge bomen nemen aanzienlijke hoeveelheden CO2 op en produceren zuurstof. Echter, naarmate bomen volwassen worden, neemt dit proces af. Door bomen op het juiste moment te gebruiken, geven we hout een tweede leven en verlengen we de periode waarin CO2 wordt vastgehouden. Gelijktijdig zorgt nieuwe aanplanting ervoor dat dit proces zich continu herhaalt, waardoor houtgebruik bijdraagt aan CO2-reductie. 

Positieve milieu-impact

De natuurlijke duurzaamheid van onbehandeld hout is beperkt tot het kernhout en is afhankelijk van de soort, groeiomstandigheden en herkomst. Om de gehele boom optimaal in te zetten, is het essentieel om het spinthout te behandelen en de levensduur significant te verhogen.

Het gebruik van verduurzaamd hout levert grote milieuvoordelen op. Er is geen ander veelgebruikt bouwmateriaal dat zo weinig energie nodig heeft om geproduceerd te worden. Houtproducten hebben een zeer lage ecologische voetafdruk aangezien de productie en verwerking van hout zeer energie-efficiënt is. Ook wordt hout vaak gebruikt ter vervanging van producten met een hoge energievraag, zoals staal, aluminium, beton of plastic.

Waarom verduurzamen?

Essentieel startpunt bij Van Swaay:

droog hout

De eerste stap van verduurzaming wordt gezet door hout te drogen: hout met een vochtgehalte onder 21% is niet meer vatbaar voor schimmels. Daarom heeft gedroogd hout binnenshuis een levensduur van soms letterlijk eeuwen. Maar in een toepassing buiten is hout veel vatbaarder voor schimmels en dus houtrot, daarom is een behandeling erg belangrijk om de duurzaamheid te vergroten. Verduurzaming leidt tot meer en langduriger houtgebruik en dat is erg positief; tenslotte is hout dé duurzame grondstof bij uitstek. 

Duurzaam in elke vezel 

Hout houdt nooit op. Het is dé hernieuwbare grondstof die naadloos past in het streven naar een circulaire economie en CO2 neutraal bouwen.  

Door onze superieure verduurzaming kan de levensduur van ons hout 5 tot 10 keer verlengd worden. Welke behandeling we toepassen, hangt af van de houtsoort, het vochtgehalte en de anatomische structuur van het hout. Daarnaast kijken we altijd naar de toepassing om te bepalen welke verduurzaming het meest aangewezen is.  

Wij maken gebruik van de meest geavanceerde methode van houtverduurzaming, namelijk de vacuüm-drukmethode. Hierbij plaatsen we het hout in een autoclaaf (grote metalen cilinder), die vacuüm wordt getrokken. Na het vacuümproces laten we het verduurzamingsmiddel toe en wordt het geheel onder druk gebracht zodat het verduurzamingsmiddel tot diep in het hout wordt geperst. Na afloop van deze fase wordt het opnieuw vacuüm getrokken om al het losizttend product terug te halen. Tot slot volgt nog een nabehandeling: de fixatiefase, waarin het middel zich stevig aan de houtcellen hecht.  

Hout– en verduurzamingssoorten

Voor iedere toepassing heeft Van Swaay passende (verduurzaamde) houtproducten en -oplossingen. Afhankelijk van de benodigde le-vensduur kiest u voor een bepaalde houtoplossing.

Hieronder een schematische weergave van de totaalkosten op de korte en lange termijn voor verschillende hout– en verduurzamings-soorten:

Onbehandeld douglas is al enkele jaren een trend, met name vanwege de warme kleur van het hout. Onbehandeld gaat douglas echter niet zo lang mee. Daarom adviseren we het hout te behandelen en raden we sterk af dit hout in grondcontact toe te passen.

Verduurzaamde houtproducten hebben een levensduur die twee tot drie keer zo lang is als onbehandeld naaldhout. Bij ons wordt enkel onder vacuümdruk verduurzaamd. In tegenstelling tot producten die middels de dompelmethode worden verduurzaamd, wordt het hout van Van Swaay tot de kern verduurzaamd, waardoor het hout beter beschermd is.

Nobifix® gaat minimaal net zo lang mee als tropisch hardhout. Het is gecertificeerd snelgroeiend Europees naaldhout dat op een natuurlijke wijze is verduurzaamd. Het heeft een warme bruine kleur, is gebruiksvriendelijk en heeft een gunstige prijsstelling t.o.v. hardhout.

Tropisch hardhout wordt vaak gekozen vanwege de levensduur. Tropisch hardhout is echter beperkter verkrijgbaar dan (Europees) naaldhout. Naaldhout groeit namelijk sneller dan hardhout.

Scroll naar boven