Zoek
Zoek

H2H®

H2H®

H2H® is een unieke combinatie van duurzaam Accoya of (gebruikt)hardhout en snelgroeiend Europees naaldhout. Door een oersterke vingerlas zijn deze twee houtsoorten onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met een verwachte levensduur van 25 tot 60 jaar is H2H een verantwoorde en duurzame keuze voor projecten in de grond-, weg- en waterbouw. 

H2H is een innovatieve oplossing die duurzaam, gebruiksvriendelijk, betaalbaar en ecologisch verantwoord is. Bovendien zorgt deze combinatie voor de laagste kosten per levensduurjaar voor de opdrachtgever. 

Toepassingen H2H® 

H2H wordt ingezet voor damwandplanken, steigerpalen en beschoeiingspalen. Al deze producten bevinden zich gedeeltelijk onder water of in de grond, waardoor het hout veel te verduren krijgt. Door ervoor te zorgen dat het naaldhoutgedeelte en de vingerlas van het H2H-product zich altijd onder de waterlijn bevindt (circa 30 cm), krijgt houtrot geen kans.  

De levensduur wordt bepaald door het Accoya of hardhouten opzetstuk (duurzaamheidsklasse 1) conform NEN-EN 350-2.. De H2H-producten zijn uitvoerig getest op sterkte (KOMO certificaatnr. 33370) en worden geproduceerd en per productie getest conform TNO productie- en kwaliteit instructies. 

Voordelen

Circulair bouwmateriaal 

H2H Hout draagt bij aan de vermindering van CO²-uitstoot en is volledig recyclebaar. De houtproducten kunnen zowel vóór als na gebruik worden ingezet als circulaire grondstof, wat betekent dat hout een oneindige levensduur heeft.

H2H is in eigen huis ontwikkeld en wordt al sinds 2002 met succes in de praktijk toegepast. Onze jarenlange kennis en ervaring zijn geïntegreerd in onze producten. Wij kunnen informatie geven met betrekking tot de installatie en het onderhoud om zo te komen tot een hoge levensduur.  

H2H is ecologisch verantwoord en bespaart op het gebruik van tropisch hardhout, beton, kunststof en staal door optimaal gebruik te maken van Europees naaldhout. Bovendien voldoet ons product aan de eisen van TPAC en is het uitgebreid getest door TNO bouw en SHR.  

H2H is voorzien van een FSC- of PEFC-keurmerk, is KOMO gecertificeerd en er zit 10 jaar fabrieksgarantie op de vingerlas. Daarnaast heeft Van Swaay voor haar H2H productlijn als eerste Europese Houtbedrijf een Cradle to Cradle certificaat ontvangen. 

Geoptimaliseerde vingerlastechniek 

De vingerlastechniek van onze H2H-producten is gebaseerd op het frezen van conische tandjes, ook wel “vingers” genoemd, in het hout. Door de vingers van twee houtdelen onder hoge druk in elkaar te schuiven, ontstaat er een zelfklemmend vermogen. Het toevoegen van watervaste lijm versterkt de constructie nog verder. De H2H-producten voldoen aan sterkteklasse C18 of C24. Op verzoek kan er naaldhout worden gebruikt dat een hogere sterkteklasse heeft, wat de sterkte op het zwaarst belaste deel van het product, dat bepalend is voor de afmetingen, kan verbeteren.  

Het vingerlasproces bestaat al meer dan 70 jaar, maar was nog niet eerder geschikt voor gebruik in “natte” toepassingen. In de afgelopen jaren is er intensief samengewerkt met  TNO Bouw en SHR (Stichting Hout Research) op het gebied van materiaalkeuze, ontwerpdetails, productietechnieken, kwaliteitsborging, verouderingstesten en praktijk testen om tot de huidige H2H-producten te komen. Deze producten zijn KOMO-gecertificeerd. 

Scroll naar boven