Hout met inhoud

HV-boompaal: gebrand op levensduur

Gebrand op levensduur

Traditionele, niet verduurzaamde boompalen hebben een levensduur van enkele jaren. Dit is in de praktijk vaak net te kort, want veel jonge aanplant heeft tot vijf jaar ondersteuning van een boompaal nodig. Verhitting kan de levensduur van boompalen verlengen. Daarom presenteert Van Swaay Duurzaam Hout: de HV-Boompaal. Deze paal gaat dankzij lichte plaatselijke verbranding aanzienlijk langer mee!

Klassieke methode

Van Swaay heeft met de HV-Boompaal een klassieke methode van verduurzaming nieuw leven ingeblazen. In vroeger tijden verhitten landbouwers hun weidepalen zodanig dat er een verkoolde laag om het hout kwam. De laag beschermde het hout voldoende tegen houtrot en verlengde zodoende de levensduur.

Moderne werkwijze

Met deze klassieke verduurzaming in het achterhoofd heeft Van Swaay een moderne werkwijze ontwikkeld om vurenhouten boompalen te verhitten. Met een speciale rondbrand-installatie wordt de boompaal kortstondig sterk verhit tot oppervlakte-verkoling optreedt. Dit gebeurt uitsluitend op de plaats waar houtrot de meeste kans heeft: op de grens van grond en lucht. De overige delen van de boompaal houden hun natuurlijke uitstraling.

Kwaliteitseisen en milieuvoordeel

De boompalen worden geleverd met KOMO productcertificaat op basis van BRL 2904.

Meer weten over de HV-boompaal? Neem contact op met een van onze medewerkers.