Hout met inhoud

H2H®: Duurzaam in het kwadraat

Om aandacht te geven aan het verantwoord gebruik van Tropisch hardhout heeft Van Swaay Duurzaam Hout een combiproduct ontwikkeld en op de markt geïntroduceerd, dat aansluit bij de bouweisen en milieuwensen van deze tijd: H2H®.

Duurzaam hardhout en naaldhout in één unieke combinatie. Dat is H2H® van Van Swaay. De twee houtsoorten zijn door middel van een oersterke vingerlas onlosmakelijk verbonden. H2H® is een innovatieve oplossing die duurzaamheid, gebruiksgemak, betaalbaarheid en ecologisch verantwoord houtgebruik combineert. H2H®-producten maximaliseren het gebruik van Hollands hout en hebben een hoge duurzaamheid van minimaal 25 jaar. Daarnaast biedt H2H® een van de meest verantwoorde oplossingen voor zware en lichte (wal)beschoeiing in de Grond- Weg- en Waterbouw.

Damwandplanken, steigerpalen en beschoeiingspalen bevinden zich voor het grootste gedeelte onder water. Omdat hout het meeste te verduren krijgt op de lucht/water-grens, zal op deze plek hout met de hoogste duurzaamheidsklasse toegepast worden, zoals tropisch hardhout of Accoya®. Door ervoor te zorgen dat het naaldhoutgedeelte en de vingerlas van het H2H®-product zich te allen tijde onder de waterlijn bevindt (15 cm), vindt er geen rottingsproces plaats.

De duurzaamheid wordt hierdoor dus bepaald door de levensduur van het hardhouten opzetstuk (duurzaamheidsklasse 1). Dit is conform NEN-EN 350-2 een levensduur van “25 jaar en langer”. De H2H®-producten zijn uitvoerig getest op sterkte (KOMO certificaatnr. 32304/08) en worden geproduceerd en per productie getest conform TNO productie-instructies.

De vingerlastechniek van onze H2H®-producten is gebaseerd op het frezen van conische tandjes of “vingers” in hout. Door de vingers van twee houtdelen onder hoge druk in elkaar te schuiven, ontstaat er een zelfklemmend vermogen. Toevoeging van lijm verhoogt de sterkte van de constructie. H2H®-producten zijn ingedeeld in sterkteklasse C18. Indien noodzakelijk kan naaldhout worden gebruikt dat in een hogere sterkteklasse valt. 

Het vingerlasproces bestaat al meer dan 60 jaar, maar niet voor gebruik in een “natte” toepassing. De afgelopen jaren is er stevig geïnvesteerd in samenwerking met TNO Bouw en SHR (Stichting Hout Research) om tot de huidige H2H®-producten te komen welke nu KOMO gecertificeerd zijn, zoals materiaalkeuze, ontwerpdetails, productietechnieken, kwaliteitsborging, verouderingstesten en praktijktesten.

Unieke voordelen

 • Duurzaam (tropisch) hardhout of Accoya® gecombineerd met gebruiksvriendelijk naaldhout
 • Duurzaamheidsklasse 1: levensduur > 25 jaar
 • Ecologisch verantwoord
 • Besparing op tropisch hardhout
 • Gunstige prijs ten opzichte van volledig gebruik van o.a. hardhout en kunststof
 • Verwerkbaar middels bestaande plaatsingstechnieken
 • Voldoet aan de gestelde eisen van TPAC
 • Uitgebreid getest door TNO Bouw en SHR
 • GIP garantie op de vingerlas
 • Optimaal gebruik van Hollands hout van Staatsbosbeheer
 • FSC®, KOMO en Cradle to Cradle gecertificeerd
 • Draagt bij aan CO2 reductie

Download onze gebruikersvoorschriften.

Bestekteksten

Ter ondersteuning stelt Van Swaay Duurzaam Hout standaard bestekteksten ter beschikking. Via onderstaande linkjes kunt u bestekteksten vinden voor H2H®.

Bestektekst H2H® hardhout

Bestektekst H2H® Accoya®

Beproefd in de praktijk

H2H® wordt al sinds 2002 met succes in de praktijk toegepast. De kennis en ervaring van de afgelopen jaren is verwerkt in de producten. Dit betekent voor de aannemer zekerheid tijdens het aanbrengen en voor de opdrachtgever zekerheid voor de verwachte levensduur.

  

  

Zie ook onze korte film over H2H® in de praktijk: klik hier!

Beschikbare afmetingen

Damwand met veer en groef
Dikte: 4 t/m 8 cm
Lengte: 2,5 t/m 10 meter

Palen (geschaafd en bezaagd)
Kopmaten: 6,5x6,5 t/m 15x15 cm
Lengte: 2,5 t/m 12 meter

H2H®-producten worden altijd project specifiek geproduceerd en hebben een zeer snelle levertijd. Neem contact op met een van onze vestigingen voor de mogelijkheden.

Cradle to Cradle

Als erkenning voor de H2H®-productlijn heeft Van Swaay Duurzaam Hout als eerste Nederlandse Houtbedrijf een Cradle to Cradle certificaat ontvangen. Centrale gedachte van Cradle to Cradle is dat een grondstof aan het einde van de levenscyclus weer de grondstof is voor een ander product.
 
Bekijk het Cradle to Cradle certificaat van Van Swaay Duurzaam Hout.

Meer weten over H2H®? Neem contact op met een van onze medewerkers.