Hout met inhoud

Ontwerpstudio van Swam

“Hout is een prachtig materiaal met veel verschillende eigenschappen. Het is natuurlijk, leeft, straalt warmte uit en is makkelijk te bewerken. Bovendien zijn er veel verschillende soorten hout, elk met een eigen karakter.” Eén ding is duidelijk, Mariëlle van Swam, eigenaresse van Ontwerpstudio Van Swam, houdt van hout. Ze past het materiaal graag toe in haar ontwerpen, al dan niet in combinatie met bijvoorbeeld metaal.

Mariëlle heeft altijd al een fascinatie voor hout gehad: “Het zit een beetje in de familie, mijn opa werkte in de houtwereld. Op dit moment maak ik producten van hout uit de 17e eeuw. Dit heeft eeuwenlang onder de waterspiegel gelegen, waardoor het goed geconserveerd is.”

Deze oude materialen vertellen een verhaal, en geven een extra waarde aan het product. Wat Mariëlle drijft in haar werk? “Er zijn zoveel mooie dingen om ons heen, waar we vaak niet bij stil staan. Bijvoorbeeld de wig en de vingerlas, deze vormen voor mij een uitgangspunt voor nieuwe ontwerpen.” Oude materialen of technieken opnieuw gebruiken. Dat vertrekpunt sluit naadloos aan bij de duurzame filosofie van Van Swaay Duurzaam Hout. Geen wonder dat Mariëlle en Van Swaay Duurzaam Hout een fijne samenwerking vormen.

Marielle van Swam heeft de verticale tuin ontworpen.

www.ontwerpstudiovanswam.nl