Hout met inhoud

Eigenschappen hout

Hout is sterk, licht, gemakkelijk en veelzijdig verwerkbaar en heeft een natuurlijk en tijdloos karakter. Als we op een juiste manier met deze natuurlijke grondstof om willen gaan, kunnen we er niet omheen dat hout ook enkele 'gebreken' kan vertonen. Deze oneffenheden horen bij hout. Hout leveren zonder oneffenheden brengt per definitie verspilling van veel kostbaar hout mee en is dus niet duurzaam.

Daarom informeren wij u hierbij over de natuurlijke eigenschappen van hout, zodat we op één lijn zitten wat betreft de kwaliteitsverwachting.

Noesten/kwasten

Noesten behoren tot het natuurlijke uiterlijk van hout en kunnen sterk variëren, afhankelijk van de houtsoort, de groeisnelheid, weers- en andere invloeden.

Merg

In de kern van naaldhout bevindt zich, in de lengterichting, het merg. Dit sponsachtige weefsel wordt regelmatig verkeerd geïnterpreteerd als houtrot of veroorzaakt door insecten.

Hars

Hars komt veel voor bij naaldhout en is mede verantwoordelijke voor de natuurlijke duurzaamheid van het product. In het eerste jaar na de afwerking van het hout kan er hars uit het hout komen. U kunt eventuele harssporen wegschrapen.

Schimmel

Door een hoge vochtigheid kan hout aangetast worden door schimmel. Oppervlakkige schimmel heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout en kan vaak gemakkelijk worden afgeborsteld.

Maatvastheid

Planken Krimpen en zetten uit (zwellen) afhankelijk van de temperaturen en (lucht)vochtigheid. Dit kan ook leiden tot oppervlakkige scheurvorming.

Tip: monteer nooit planken koud tegen elkaar.

Ruwe plekken

Door de specifieke structuur van hout kunnen er altijd ruwe plekken of randen zichtbaar zijn, zelfs na zorgvuldig schaven of frezen.